VOSR a 17. november si pripomenú v rámci akcie „A takto to bolo...“

09.11.2011 Prešov

Prešov 9. novembra (TASR) - Prešovčania budú môcť v jeden deň v rámci podujatia „A takto to bolo...“ v pondelok (14.11.) spomínať na dve udalosti novodobých dejín, z ktorých jedna symbolizuje začiatok éry komunizmu a druhá koniec vlády komunistickej strany v bývalom Československu.
Prešovská univerzita (PU) a mesto Prešov pripravili popoludňajší program, počas ktorého si s nádychom recesie budú môcť pripomenúť výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR) a zaspomínať na časy, kedy o tom, čo je správne, rozhodovala jedna vyvolená strana. Naopak pád komunizmu, ktorý vyvrcholil Nežnou revolúciou, si všetci pripomenú oslavami Dňa študentstva.
\"VOSR a 17. november, to sa tak často spolu nevidí. Myslím, že šoumeni z kapely Mloci, herci z prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča, hudobníci zo skupiny Heľenine oči a mladí umelci z PU, sú zárukou dokonalého súzvuku všetkého, čo dokáže človeka výborne naladiť,\" uviedla dnes pre TASR riaditeľka Unipocentra PU Kamila Urmaničová.
Vo vysokoškolskom areáli pred budovou Prešovskej univerzity sa o 14.00 h začne program, v ktorom sa účastníci prostredníctvom slova, hudby a divadla prenesú do roku 1989 a pripomenú si výročie Nežnej revolúcie.
Na pešej zóne v Prešove sa začne o 15.00 h program, venovaný spomienke na oslavy VOSR, pričom nebudú chýbať jej symboly. Po skončení programu na pešej zóne budú mať ľudia možnosť zapojiť sa do lampiónového sprievodu, ktorý postupne „presunie“ divákov a účinkujúcich do vysokoškolského areálu na ulici 17. novembra.
Urmaničová uviedla, že na akcii nebudú chýbať napríklad mandarínky či banány, ktoré sa za socializmu len ťažko zháňali. Vo večerných hodinách bude recesistická spomienková akcia pokračovať takzvanou párty šnúrou v niekoľkých reštauráciách na Ul. 17. novembra, ktorých interiér bude tematicky „ladiť“ s touto akciou.
 

Vyberte región